Kako se koristi Apple Carplay?

Kako se koristi Apple Carplay?

Kako se koristi Apple Carplay?

Dostupan u odabranim automobilima, CarPlay je pametniji i sigurniji način upotrebe iPhonea u automobilu. CarPlay uzima stvari koje želite da uradite sa iPhone-om tokom vožnje i stavlja ih direktno na ugrađeni ekran vašeg automobila. Kada svoj iPhone povežete sa CarPlay-om, možete dobiti detaljna uputstva, pozivati, slati i primati poruke, slušati muziku i još mnogo toga.

 

KAKO POSTAVITI CARPLAY

Za početak korišćenja CarPlay-a potrebno je vrlo malo priprema. Evo šta treba da uradite:

Povežite se kablom. Povežite svoj iPhone sa automobilom pomoću standardnog  USB kabla, poput kabla kojim punite telefon. Samo ga priključite direktno u USB port vašeg automobila.

Povežite se bežično. Naši moduli takođe omogućavaju CarPlay-u bežični rad. Evo šta treba da uradite.

1. Pritisnite i zadržite dugme za glasovnu komandu na upravljaču oko pet sekundi da biste bili sigurni da je vaš automobil u režimu uparivanja.

2. Uključite Wifi na telefonu, ali se ne povezujte ni sa čim.

3. Uključite Bluetooth na telefonu.

4. Povežite se sa našim uređajem putem Bluetooth veze.

5. Šta će se dalje pojaviti zavisi od modela automobila. Na vašem informativno-zabavnom ekranu trebalo bi da se pojavi poruka sa pitanjem da li želite da omogućite CarPlay, a slična poruka bi se mogla pojaviti i na vašem iPhone-u. Ovo će vam omogućiti da koristite CarPlay dok je telefon zaključan i bezbedno uskladišten u vozilu.

Kratak savet: Nakon ovog početnog podešavanja, vaš automobil i telefon bi u budućnosti trebali automatski pokretati CarPlay.

 

KAKO KONTROLISATI CARPLAY

Jednom kada povežete iPhone, možda postavljate sebi važno pitanje - kako treba da upravljate iPhone-om u automobilu?

Postoje tri glavna načina za upravljanje iPhone-om putem Apple CarPlay-a, a većina automobila sa omogućenim CarPlay-om podržaće sve tri metode.

- Siri kontrola glasa

Korišćenje Siri sa CarPlay-om je jednostavno. Jednostavno pritisnite i zadržite dugme za kontrolu glasa i Siri će odgovoriti. Možete tražiti od Siri da pušta muziku, pruža informacije o lokaciji i uputstva, pokreće i kontroliše aplikacije podržane od CarPlay-a, telefonira, sluša govornu poštu, čita knjige i čita i diktira vaše tekstualne poruke. Dugme za glasovnu kontrolu često se nalazi na upravljaču. Ako u vašem automobilu nema dugmadi na upravljaču, na stereo uređaju treba pronaći sekundarno dugme.

- Stereo dodirni ekran

Gotovo svi automobili koji podržavaju Apple CarPlay uključuju ekran osetljiv na dodir. Ovo je najlakši način da upravljate iPhone-om sa kontrolne table automobila. Jednostavno dodirnite i prevucite prstom da biste dobili željene rezultate gotovo na isti način kao kada biste koristili svoj nevezani iPhone.

- Stereo kontrole (poput dugmadi i dugmeta)

Automobilima koji nisu opremljeni ekranom osetljivim na dodir možete upravljati pomoću dugmadi na stereo uređaju. Na primer:

- Ako imate podešavanje dugmeta, u sredini će biti dugme gore, dole, levo i desno sa dugmetom OK. Dugme Meni i Nazad / Početna često će biti odmah iznad ili ispod tastera za smer. Pritisnite dugmad za smer kako biste pronašli izbore i kontrolisali aplikacije. Pritisnite dugme OK da biste izabrali. Pritisnite dugme Menu za dodatne opcije. Pritisnite dugme Nazad ili Početna za povratak na ekran i ponovo za povratak na glavni ekran.

- Ako umesto toga imate dugme, okrenite dugme ulevo ili udesno da biste pronašli izbor, a zatim pritisnite dugme da biste izabrali. Da biste se vratili na početni ekran, dvaput ćete pritisnuti dugme ili odabrati dugme Početna ili Nazad.

 

KAKO DA PROMENITE SVOJU CARPLAY POZADINU

Što se tiče Carplay-a, Apple vam ne dozvoljava da menjate veći deo izgleda infotainment sistema u automobilu. Srećom, sve dok imate iOS 14 ili noviji na iPhoneu, možete da promenite CarPlay pozadinu. Evo kako.

Počnite odlaskom u aplikaciju Podešavanja:

U meniju Podešavanja dodirnite opciju „Pozadina“.

Izaberite jednu od dostupnih pozadina i pritisnite Set.

Nažalost, svoju sliku ne možete da koristite kao pozadinu u CarPlay-u.

Ako želite da znate koji je najlakši način za organizovanje aplikacija na početnom ekranu, imamo blog koji to objašnjava.

 

KAKO INSTALIRATI CARPLAY

Nadogradnja informaciono-zabavnog sistema u vašem automobilu najbolje je prepustiti profesionalcima ako želite brzu i čistu instalaciju. Sertifikovane lokalne prodavnice nude instalaciju infotainment sistema po povoljnim cenama. Prvo ćete želeti da dobijete procenu troškova, jer se troškovi uveliko razlikuju u zavisnosti od marke vašeg automobila.

Možete ga i sami instalirati.

Naši Carplay moduli se vrlo brzo i lako instaliraju, kao i Plug & Play.

Jednostavno vam dostavljamo određeni vodič (koji možete pronaći posetom našim blogovima OVDE), a vi samo sledite osnovne korake da biste pokrenuli svoj Carplay!

Kompletne kolekcije naših Carplay modula možete pronaći klikom OVDE