Apple ponovo koristi Carplay za kontrolne table automobila

Apple ponovo koristi Carplay za kontrolne table automobila

Apple ponovo koristi Carplay za kontrolne table automobila

Apple-ova CarPlay tehnologija, koja odražava ekran vašeg divnog iPhone-a, veoma je popularna jer vam omogućava da koristite interfejs svog telefona preko informativno-zabavnog ekrana vašeg automobila na dodir.

U stvari, proizvođači tvrde da 98% novih automobila nudi CarPlay , a 79% kupaca novih automobila insistira na tome.

Ali sledeća generacija CarPlay-a, koja će početi da se pojavljuje u automobilima krajem 2023. godine, podržavaće funkcije kojima trenutno upravlja sopstveni interfejs proizvođača automobila. Novi CarPlay će moći da obezbedi konzistentan sadržaj na više ekrana u vozilu, dok će integracija u automobilu omogućiti korisnicima da rade stvari poput kontrole radija ili promene temperature direktno iz CarPlay-a.

Takođe će obezbediti osnovne funkcije kao što je prikazivanje brzinomera i drugih instrumenata. Vozači će moći da prilagode svoje iskustvo vožnje birajući između različitih dizajna instrument tabla. Apple-ovi iPhone vidžeti su one male aplikacije koje pružaju specifične usluge za slanje informacija na prvi pogled kao što su vremenska prognoza i Apple Music direktno na njihove kontrolne table.

„Auto se dosta promenio i ekrani u celom automobilu postaju sve veći“, rekla je Emili Šubert, viši direktor inženjeringa za automobilska iskustva, na otkrivanju. „Sledeća generacija CarPlay-a isporučuje sadržaj na sve ekrane vozača za jedinstveno i dosledno iskustvo. Duboka integracija sa hardverom u automobilu omogućava vam da prilagodite navigaciju ili promenite temperaturu bez napuštanja CarPlay iskustva“, rekla je ona.

„Da biste to uradili, vaš iPhone komunicira sa sistemima vozila u realnom vremenu na način koji poštuje privatnost uređaja, prikazujući sve informacije o vožnji kao što su brzina, broj obrtaja, nivo goriva, temperatura itd.“, rekao je Šubert. Vozači će moći da izaberu željeni stil i dizajn za ove virtuelne instrumente. „Možete birati između modernih ili tradicionalnih klastera instrumenata, sa različitim bojama, brojčanicima, pozadinom i rasporedom kako biste postigli različit izgled i osećaj“, dodala je ona.

Štaviše, pročitajte i 5 najboljih novih funkcija iOS-a 16.

Proizvođači automobila koji rade sa Apple-om na CarPlay-u sledeće generacije uključuju:

- Acura
- Audi
- Ford
- Honda
- Infiniti
- Jaguar
- Land Rover
- Lincoln
- Mercedes
- Nissan
- Polestar
- Porsche
- Renault
- Volvo

Da li ove kompanije zaista poveravaju svoje interfejse drajvera Apple-u? „Pre pet godina, rekli bih da nijedan proizvođač automobila to ne bi uradio, a sada mislimo da je to urađeno i da će proizvođači automobila to agresivno pratiti“, rekao je Majk Remzi, potpredsednik i analitičar za automobilsku i pametnu mobilnost u Gartner, Inc.

„Otpor je uzaludan“, rekao je on. „Googl je dobio posao da ekran pretvori u Android tablet. Ekran sličan Apple-u sa istinskom integracijom bio bi veoma popularan i mogao bi da pomogne proizvođačima automobila da razlikuju svoje proizvode. Uvek će postojati otpor, ali mislim da će se mnogi proizvođači automobila pridružiti Komori prilika ."

Nisu svi uzbuđeni zbog mogućnosti, jer se čini da ovi ekrani sa Apple pogonom ometaju vozače. „Mrzim sve što tehnološke kompanije donose svoj uobičajeni način razvoja u bezbednosne kritične oblasti“, tvitovao je Mahmood Hikmet, autonomni stručnjak za automobile u Ohmio Automation, nakon objave. imati katastrofalne posledice“.

Ovde takođe podsećamo da Tesla još uvek ne želi da, barem do danas, uspostavi partnerstvo sa firmom iz Kupertina kako bi izbegao bilo kakvo curenje podataka sa njihovim električnim vozilom.