5 najboljih novih funkcija iOS-a 16

5 najboljih novih funkcija iOS-a 16

5 najboljih novih funkcija iOS-a 16

Apple je konačno predstavio sledeću veliku verziju iOS-a na svom godišnjem VVDC događaju, pod nazivom IOS 16. Iako je WWDC22 događaj samo na mreži, baš kao i prošle godine, Apple-ova softverska najava nije razočarala.

Očekuje se da će ažuriranje softvera za iOS 16 doneti niz postepenih poboljšanja iPhone-u kada bude objavljen ove jeseni. O iOS-u 16 bismo mogli da pričamo ceo dan, ali ovde ćemo se fokusirati na najiščekivanije karakteristike iOS-a 16.

 

1. NOVI ZAKLJUČAN EKRAN

Nakon ažuriranja iPhone-a na iOS 16, počećete da primećujete promene čim otključate ekran. Ekran za zaključavanje iOS-a bila je jedna od prvih najava na WWDC 2022. Dobija veliku vizuelnu reviziju, sa mnoštvom opcija prilagođavanja, od prilagodljivih stilova fonta do raznih vidžeta.

Uz sva ova prilagođavanja, Apple olakšava kreiranje više zaključanih ekrana tako da možete lako da prelazite između njih u bilo kom trenutku. Na zaključanom ekranu se nalazi nova galerija ispunjena unapred dizajniranim pozadinama spremnim za upotrebu sa jedinstvenim fontovima i vidžetima.

Apple je takođe promenio način na koji se obaveštenja pojavljuju na ovom novom zaključanom ekranu. Obaveštenja se više ne pojavljuju kao lista pozadina koje vas blokiraju, već na dnu zaključanog ekrana, koje možete sakriti ako želite.

 

2. DOGAĐAJI UŽIVO

Zamislite to kao proširenje redizajna zaključanog ekrana iOS 16. Aktivnost uživo je odlična kada želite da pratite događaje uživo bez otključavanja telefona i otvaranja aplikacije. Integriše se sa aplikacijama za strimovanje sadržaja direktno na zaključani ekran, a da ga ne opterećuju obaveštenja, bilo da se radi o sportskoj igri, hvatanju taksija ili praćenju isporuke namirnica.

 

3. POBOLJŠANJE KVALITETA ŽIVOTA SA IMESSAGE

Aplikacija Apple Messages koja hostuje uslugu iMessage dobija neke preko potrebne promene koje korisnici traže godinama. Sada možete da izmenite poslate poruke da biste ispravili pravopisne greške, pa čak i da poništite poruke koje ste slučajno poslali pogrešnom kontaktu ili ste rekli pogrešnu stvar. Osim toga, otvorene poruke možete da označite kao nepročitane da biste se podsetili da se vratite kasnije kada niste zauzeti.

Pored ovih poboljšanja, Apple je dodao i SharePlay u aplikaciju Messages, što znači da možete zajedno da gledate filmove ili slušate muziku bez potrebe da upućujete FaceTime poziv. Sada možete da šaljete poruke prijateljima dok ono što gledate ostaje sinhronizovano sa ekranom.

 

4. ICLOUD DELJENA BIBLIOTEKA FOTOGRAFIJA

Uz iOS 16, deljenje porodičnih fotografija biće još lakše uz uvođenje zasebne iCloud biblioteke fotografija koju možete da delite sa do pet članova porodice. Možete ručno da dodate fotografije u ovu deljenu biblioteku fotografija ili da koristite pametne funkcije za dodavanje fotografija u nju, kao što su prekidači u aplikaciji Kamera, Bluetooth blizina i predlozi za deljenje u odeljku Za vas.

 

5. NOVA GENERACIJA CARPLAY

Sa nedavnim dolaskom većih ekrana u više automobila, posebno električnih vozila, Apple je odlučio da revolucioniše iskustvo u automobilu i ponovo osmisli CarPlay. Apple kaže da će CarPlay sada biti duboko integrisan sa hardverom automobila i čak će moći da prikazuje sadržaj na više ekrana u vozilu.

Apple CarPlay će moći u potpunosti da digitalizuje vašu kontrolnu tablu sa brojčanicima, izgledima, temama i drugim prilagodljivim elementima. Možete čak da koristite CarPlay da kontrolišete navigaciju vašeg automobila i podesite temperaturu rashladne tečnosti, što znači da automobili opremljeni ovim standardom sledeće generacije mogu da odbace fizička dugmad u korist potpuno digitalnog interfejsa.

Ako ste uzbuđeni zbog ovih promena u iOS-u 16, obavezno pročitajte o svim malim promenama u iOS-u 16.

 

APPLE JOŠ UVEK RAFINIRA IOS SA IOS 16

Osim redizajna zaključanog ekrana na stranu, iOS 16 više liči na ažuriranje u toku nego na vizuelni remont, ali to nije nužno loša stvar. Apple je poboljšao kvalitet života iOS-a što će većina korisnika ceniti.

Apple-ovo ažuriranje softvera za iOS 16 planirano je za jesen 2022. godine, pri čemu će se beta verzije za programere početi odmah, a javne beta verzije u julu. Međutim, nemojte žuriti da instalirate ovu beta verziju osim ako ne znate šta radite.