Razlika između Android Auto i Apple Carplay

Razlika između Android Auto i Apple Carplay

Razlika između Android Auto i Apple Carplay

Neprekidna bitka između Androida i iOS-a se nastavlja, a korisnici svake platforme hvale superiornost svog mobilnog operativnog sistema. Bitka između platformi nije ograničena na kućne uređaje kao što su pametni telefoni i tableti, već se proteže na infotainment sisteme u automobilima. Ovi info-zabavni sistemi u automobilu mogu učiniti više od samo zabavnih jedinica. Guglov info-zabavni sistem u kolima zove se Android Auto, dok se Apple-ov zove Apple CarPlay. Ovi info-zabavni sistemi obično nisu jedini odlučujući faktor pri kupovini automobila, ali mogu biti jedan od ključnih faktora koje treba uzeti u obzir. Nedavno je objavljeno da zbog nedostatka poluprovodnika, BMW automobili nisu opremljeni Android Auto ili Air CarPlay-om. Ovde ćemo pogledati kako se Android Auto razlikuje od Apple CarPlay-a i koji sistem najbolje funkcioniše za svakog korisnika.

 

ANDROID AUTO VS APPLE CARPLAY : KOJI JE INTERFEJS FLUIDNIJI?

Korisnički interfejs je prva stvar na koju korisnici stupaju u interakciju nakon pokretanja Android Auto ili CarPlay-a. Početni ekran Apple CarPlay-a izgleda kao ekran iPhone-a ili iPad-a. Ikone na ovom interfejsu su velike i lako se pritiskaju kada se horizontalno pomerate po ekranu. Pomeranje kroz različite stranice na CarPlay-u je uglavnom glatko, jer nema zaostajanja ili oklevanja. Da bi se ostavio utisak kvaliteta, animacije su glatke i interfejs je veoma čist.

Za razliku od Apple CarPlay-a, Android Auto ima interfejs za vertikalno pomeranje sličan Android pametnom telefonu. Najčešće korišćene aplikacije se pojavljuju u gornjem redu, a zatim slede sve ostale aplikacije. Interfejs će podsetiti korisnike na njihov Android telefon, ali nedostatak fluidnosti neće učiniti korisnike srećnim kao njihov telefon. Neki korisnici su se takođe žalili na povremeno spuštanje okvira prilikom skrolovanja kroz interfejs, što utiče na korisničko iskustvo.

 

ANDROID AUTO I APPLE CARPLAY : NAVIGACIJA

Navigacija pomaže u vožnji u pravom smeru i najvažniji je slučaj upotrebe za ove automobilske sisteme. CarPlay podrazumevano koristi Apple Maps, ali korisnici takođe mogu da pređu na Google Maps. Za uputstva i mobilnost, Google mape dobro rade sa CarPlay-om, ali im nedostaju neke osnovne funkcije. Prvo, zauzima veći deo ekrana i prikazuje manje informacija nego Android Auto. Korisnici ne mogu da pomeraju/prevlače mapu prstima, a neki korisnici su se takođe žalili da je CarPlay ekran osetljiv na dodir sporo reagovao kada je pokrenuo Google mape. Korisnici su morali da aktiviraju tastere sa strelicama da bi se kretali po mapi, što je smetalo i odvlačilo pažnju tokom vožnje. Druga jednako poznata i željena alternativa je upotreba aplikacije Waze.

 

ANDROID AUTO I APPLE CARPLAY : POZIVI

Pozivi na Android Auto-u ne ometaju navigaciju Google mapa na ekranu, jer se pozivi pojavljuju kao baner na vrhu ekrana, zauzimajući minimalan prostor. Nasuprot tome, odgovaranje na poziv na CarPlay-u pokriva ceo ekran korisničkim interfejsom dolaznog poziva. Ovo primorava korisnika da se ručno vrati na početni ekran i ponovo dodirne ikonu mape da ponovo pokrene navigaciju. Međutim, mobilna pokrivenost u vašem području vožnje i uređaj koji koristite takođe određuju doživljaj pozivanja.

 

ANDROID AUTO VS APPLE CARPLAY : BANERI ZA OBAVEŠTENJA

Baneri sa obaveštenjima funkcionišu drugačije na Apple CarPlay-u i Android Auto-u. U slučaju CarPlay-a, baner se pojavljuje na dnu ekrana i korisnik ga može dodirnuti da bi stupio u interakciju. Kada ga dodirne, Siri može da pročita obaveštenje naglas i pita da li je potreban odgovor. Na Android Auto-u, manji baner se pojavljuje na vrhu ekrana koji prima obaveštenja. Korisnici mogu da ga dodirnu da bi ga pročitali ili da koriste dve druge opcije: isključite zvuk obaveštenja ili čak isključite zvuk obaveštenja ovog kontakta. Android Auto takođe nudi opciju čitanja obaveštenja ili odgovaranja na njih pomoću pomoćnika.

 

ANDROID AUTO VS APPLE CARPLAY : GLASOVNI ASISTENT

Glasovni asistenti oba sistema mogu se pokrenuti korišćenjem pozivnih reči „Hey Google“ ili „Hey Siri“ respektivno. Pored toga, Android Auto nudi namensko dugme za pozivanje Google pomoćnika, što CarPlay nema ili morate da pritisnete 2 puta u donjem levom uglu ekrana da biste pokrenuli Siri.