Radio DAB : šta je to?

Radio DAB : šta je to?

RADIO DAB : ŠTA JE TO?

Akronim DAB zapravo znači Digital Audio Broadcasting, što znači sistem za digitalno emitovanje zvuka. Takođe se može prevesti kao digitalno emitovanje za razliku od tradicionalnog FM radio emitovanja putem indukcije. Otkrijte u ovom članku sve što treba da znate o DAB radiju.

 

Šta je DAB digitalni radio?

DAB radio je digitalni zemaljski radiodifuzni sistem koji zamenjuje analogno FM emitovanje. Takođe poznat kao digitalni zemaljski radio (DTR), DAB je digitalna verzija tehnologije radio vibracija i prenosa. Može se uporediti sa nacionalnom zemaljskom televizijom, osim što ne isključuje definitivno analogni radio. Omogućava multipleksno emitovanje radio stanica na određenoj frekvenciji. Prvi put raspoređen u Evropi 1990-ih, DAB se poboljšavao tokom godina. Ovo je dovelo do primene standardizovane verzije pod nazivom DAB+.

U stvari, ograničenja analognog radija dovela su do uvođenja digitalnog emitovanja. Danas u nekoliko zemalja postoji zasićenje FM opsega. Ova zasićenost ograničava izbor slušalaca jer nove radiodifuzne organizacije nemaju više prostora za registraciju. Sa DAB+, nekoliko radio stanica može da emituje sa iste frekvencije. Ova tehnologija proširuje izbor slušalaca.

 

Posebnosti DAB+

Pored diversifikacije opcija za slušaoce, DAB+ nudi i druge prednosti. Zaista sa ovom tehnologijom, zvuk koji emituje radio je veoma dobrog kvaliteta i savršeno je prilagođen za slušanje u pokretu. DAB+ je takođe favorizovao postavljanje novih stanica. Takođe, audio tok emitovanja je pojačan digitalnim podacima zahvaljujući DAB+.

 

Mogu li da pristupim DAB+ u svom automobilu?

Da, DAB+ tehnologija je dostupna preko radija na instrument tabli automobila. Samo treba da unesete frekvenciju po svom izboru da biste joj pristupili. Međutim, vaša navigacija mora biti kompatibilan sa tehnologijom. Zaista, FM navigacije primaju samo analogne emisije. S druge strane, sa DAB radijima možete primati i DAB+ i FM signale. Zbog toga je neophodno da se opremite DAB radiom da biste primali digitalne emisije. Za ovo postoji širok spektar DAB radija koje možete lako nabaviti i instalirati u svoje vozilo. Bez obzira na brend, sigurno ćete pronaći prijemnik koji vam odgovara.

Štaviše, mobilnost ne utiče na prijem digitalnih podataka. Dakle, u svom automobilu nećete imati problema sa prijemom ako ste u pokretu. Međutim, moguće je da će prolazak kroz tunel poremetiti prijem. Zaista, tunel je u stanju da poremeti signale blokiranjem širenja emitovanih talasa. Dakle, nema potrebe za panikom ako vaš DAB radio ne radi ispod tunela. Ako slučajno možete da primate emisije ispod tunela, to je verovatno zato što je raspoređen uređaj za ponovno emitovanje.