Novi Smart #1 ne želi Apple Carplay ili Android Auto!

Novi Smart #1 ne želi Apple Carplay ili Android Auto!

Novi Smart #1 ne želi Apple Carplay ili Android Auto!

Sa novim #1, Mercedes-Benzova beba, Smart, promenila je igru: oblik automobila, dizajn, tehnički izgled i nešto bez presedana i veoma važno u električnim vozilima: ceo softverski ekosistem.

Među inovacijama koje su najavljene na predstavljanju ovog novog vozila našla se i jedna naizgled beznačajna, ali to mnogo govori o ambicijama projekta Daimler-Geely: odluka da se prvo mesto ne opremi sa najpopularnijim na svetu, tj. kao Apple CarPlay i Android Auto, totalno čuđenje, lucidnost... ili ne?

 

PREZENTACIJA TAKTIČKE ODLUKE

Ovo očigledno smanjenje, koje mnogima može izgledati pogrešno, zapravo skriva veru u stvaranje platforme koja je toliko efikasna u smislu korisničkog iskustva da više neće osećati potrebu da povežu svoj pametni telefon „jer ionako bolje radi“. To nije slučaj ni sa jednim automobilom danas, sa izuzetkom Tesle, vodećeg svetskog proizvođača električnih vozila.

S druge strane, centralna uloga softvera u električnim vozilima navela je proizvođače da shvate da vraćanje kontrole nad onim što se dešava u automobilu nije opcija, već strateška neophodnost da se konačno prestane zavisiti od Apple-ovog Apple-a ili Gugla-ovog G-a.

Ali da biste se udaljili od pametnih telefona i njihovog softvera, morate imati sposobnost da razvijete tehnologiju koja zaista funkcioniše, da prekinete tradiciju, a možda i da budete malo smeliji. Pod pretpostavkom da je to i pitanje mentaliteta, Nemcima u Dajmleru je potrebna mala pomoć Kineza da promene brzine, što je obavezno pošto se sva svetska automobilska elektronika proizvodi u zemlji izlazećeg sunca.

 

3D TEHNOLOGIJA

Ako se u ovom trenutku pitate kako funkcioniše infotainment sistem novog Smart #1, još uvek ne možemo da vam damo odgovor, jer ekran osetljiv na dodir od skoro 13 inča ne može da se dodirne. „Ovo nije konačna verzija“, rečeno nam je u Berlinu.

Uspeli smo da prikupimo još neke tehničke podatke o novom sistemu, koji će biti povezan sa Microsoft oblakom u Evropi i koji će ga „napajati” najnovija generacija Qualcomm Snapdragon SA8155P procesora.

Ovo je posebno moćan procesor koji će, između ostalog, raditi sa bogatim 3D računarskim grafičkim interfejsom, kao što možete videti na fotografijama koje smo snimili.

Sedeći na naslonu ispod kišobrana, lisica je jedan od avatara koji bi trebalo da usmeravaju korisnički interfejs pametnog telefona pomoću glasovnih komandi koje se samostalno uče, baš kao što to rade Siri ili Alexa. Testirajte da li dobro radi.

U svakom slučaju, pristup ekosistemu će biti zagarantovan putem lične prijave, a ovlašćeni vozači će moći da pristupe automobilu pomoću svog pametnog telefona (povezanog preko digitalnog peer-to-peer ključa), kontrolišu ga na daljinu i prilagođavaju njegovu konfiguraciju koristeći namenske aplikacije.

Zanimljivo je da je hardver razvijen od strane kineskog ogranka Daimler-Geeli alijanse, grafički interfejs su kreirali dizajneri u Mercedes-Benz Style centru.

 

ZAKLJUČAK

Vraćajući se na problem nedostupnosti Android Auto-a i Apple CarPlay-a, moramo dodati još jednu stvar. Pametni inženjeri su primetili da bi se ove mogućnosti preslikavanja mogle brzo primeniti u budućnosti, pošto ovaj novi Smart #1 SUV ima ažuriranja preko vazduha.

Sve zavisi od toga kako kupci vide Smart ekosistem. Kao da kaže: trebalo bi da isprobate naš softver pre nego što odlučite da li vam se i dalje sviđa ovaj telefon.

Ono što je sigurno jeste da ćemo sve više videti ova ograničenja koja imaju za cilj prevaspitavanje kupaca iz sveta automobila, koji treba da preuzme kontrolu nad sopstvenim tehnološkim razvojem u trenutku bez presedana. Čak i po cenu objave rata istorijskim partnerima poput Apple i Googla.