Nemam Carplay na svom iPhoneu

Nemam Carplay na svom iPhoneu

Nemam Carplay na svom iPhone-u (to je u stvari ne moguće, pošto svi iPhone-ovi od iPhone-a 5S imaju Carplay unutra)

Apple Carplay vam omogućava da povežete automobil sa iPhone-om. iPhone mora biti kompatibilan i vozilo mora biti podržano da bi se koristio. Carplay omogućava korisnicima iPhone-a da povežu svoj mobilni telefon sa svojim automobilom preko svog sistema za informacije i zabavu (tač ekran na kontrolnoj tabli). Ali zašto nemam Carplay na svom iPhone-u? Evo odgovora na to pitanje.

 

KOJE SU KARAKTERISTIKE APPLE CARPLAY?

Svi automobili sa Apple Carplay-om koordiniraju sa vašim iPhone-om, koji mora biti kompatibilan. Veza se ostvaruje spajanjem Lightning konektora i USB porta vozila.

Od 2015. godine, kompanija Apple je bežično uvela podršku za Carplay. Ovo radi samo sa iOS 9 i trebaće vam automobil koji će biti kompatibilan. Drugim rečima, on takođe mora da nudi istu funkcionalnost.

Ako su svi uslovi ispunjeni, kada odete da povežete Apple Carplay sa svojim automobilom, automobil će direktno prikupljati podatke sa telefona koje će istovremeno učitavati. Čineći to, imate mogućnost da komunicirate i kontrolišete određene funkcije vašeg iPhone-a preko informacionog i zabavnog sistema vašeg automobila.

Svi automobili koji podržavaju Carplay imaju dugme za glasovnu komandu. Često se nalazi na volanu. Kada se pritisne, omogućiće vam da pozovete Siri asistenta da biste iskoristili prednosti Apple-ovih glasovnih usluga. Takođe možete da postavljate zahteve za uputstva, upućujete pozive ili čak šaljete tekstove.

Ono što čini Apple Carplay veoma privlačnim je zapravo sistem informacija i zabave vašeg automobila, kao i ekran osetljiv na dodir koji se često postavlja na kontrolnu tablu. Točkići i dugmad na vašem vozilu sa omogućenim Carplay, kao i glasovne i dodirne komande, mogu se koristiti za obezbeđivanje interakcije između dva sistema.

 

SA KOJIM MODELIMA IPHONEA IMAM APPLE CARPLAY?

Da biste imali koristi od Carplay usluga na svom iPhone-u, morate imati najmanje verziju iOS 7 ili neku od novijih verzija. Takođe, vaš iPhone mora imati Lightning konektor da bi se osigurala veza sa automobilom.

iPhone uređaji koji su kompatibilni sa Apple Carplay-om uključuju: iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6+, iPhone 6S, iPhone 6S+, iPhone 7, iPhone 7+, iPhone 8 i iPhone 8+.

Ovoj listi će se dodati verzije najnovije generacije, bez centralnog dugmeta i sa Apple urezom. Ovo uključuje: iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 pro, iPhone 11 pro max, iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 pro, iPhone 12 pro max, iPhone 13, iPhone 13 pro i iPhone 13 pro Max.

Da biste pristupili Carplay podešavanjima, samo idite na podešavanja iPhone-a navedena iznad. Kada uđete, pritisnite general i na kraju Carplay.