Koji Audi ima Carplay?

Koji Audi ima Carplay?

Koji Audi ima Carplay?

 

AUDI I CARPLAY

Rešenje za retrofit interfejsa Audi pametnog telefona omogućava vam da prikažete sadržaj vašeg pametnog telefona direktno na MMI displeju preko USB-a. Navigacijom, telefonijom, muzikom i odabranim aplikacijama trećih strana, kao što je Spotify, možete lako kontrolisati preko Audi džojstika takođe poznatog kao MMI kontroler, kao i glasovnom komandom sa vašeg pametnog telefona. Uz Apple CarPlay, nećete morati da odustanete od praktičnih aplikacija i funkcija vašeg iPhone-a 5 ili novijeg, čak ni dok se vozite u svom Audiju.

U sledećem vodiču ćete takođe naučiti kako lako da uparite Apple CarPlay sa svojim Audi MMI (Multi Media Interface) infotainment sistemom i vašim iPhone-om (bežično ili preko USB kabla).

Takođe ćete naučiti koji Audi modeli su kompatibilni sa CarPlay-om i koje su opcije za naknadnu ugradnju ako vozite stariji Audi model.

Imajte na umu: male razlike se ne mogu isključiti u zavisnosti od modela, opreme i godine proizvodnje.

 

KOJA AUDI VOZILA SU OPREMLJENA SA APPLE CARPLAY?

 • Audi A3: 2017 - do danas
 • Audi A4: 2017 - do danas
 • Audi A5: 2017 - do danas
 • Audi A6: 2017 - do danas
 • Audi A7: 2017 - do danas
 • Audi A8: 2018 - do danas
 • Audi Q3: 2020 - do danas
 • Audi Q4 e-tron: 2022 - do danas
 • Audi Q4 Sportback e-tron: 2022 - do danas
 • Audi Q5: 2018 - do danas
 • Audi Q7: 2017 - do danas
 • Audi Q8: 2019 - do danas
 • Audi e-tron: 2019 - do danas
 • Audi e-tron Sportback: 2021 - do danas
 • Audi e-tron GT: 2022 - do danas
 • Audi TT: 2017 - do danas
 • Audi R8: 2017 - do danas

 

AUDI I ANDROID AUTO

Danas je Android Auto postao jedan od najpopularnijih i najčešće korišćenih automobilskih sistema za vozače. Google timovi su udvostručili napore da nam pruže tehnologiju koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. A za korisnike Android-a, ne brinite: navedena vozila takođe nude Android Auto kompatibilnost, tako da ćete i vi imati mogućnost da povežete svoj pametni telefon sa novim Audijem.

Ali koja Audi vozila su kompatibilna sa Android Auto-om?

Većina modela iz 2017. godine sadrži ovu tehnologiju, uključujući SUV Audi Q7 iz 2016, kao i Audi A8 za 2018, Audi Q3 za 2019 i Audi A1 za 2019.

 

KAKO POVEZATI CARPLAY INFOTAINMENT MMI SISTEM?

Napomena: Da biste uparili iPhone, u zavisnosti od modela i opreme vašeg Audija, potreban vam je Lightning USB kabal. Najnoviji Audi modeli (npr. Audi A3 tip 8I ili A6 C8) već dozvoljavaju bežičnu upotrebu Apple CarPlay-a!

 

Kompletan postupak

 1. Uključite paljenje na vašem Audiju.
 2. Uparite svoj iPhone sa Lightning USB kablom i umetnite ga u USB priključak vašeg Audija. Napomena: Često se nalazi u odeljku za odlaganje ispod naslona za ruke ili na centralnoj konzoli.
 3. Ako imate novi model Audija sa podrškom za bežičnu CarPlay, uverite se da je Bluetooth omogućen u vašem Audiju. Zatim izaberite na svom iPhone-u: „Podešavanja“ → „Opšte“ → „CarPlay“ → „Dostupni automobili“ i izaberite svoje vozilo (npr. „Audi A6“). Po pravilu, Audi modeli sa rotirajućim tasterima na centralnoj konzoli za kontrolu MMI zahtevaju USB kabal za CarPlay, najnovije trenutne generacije samo sa kontrolom na dodir (Audi virtuelni kokpit) su kompatibilne sa CarPlay-om bežično!
 4. Nakon uspešnog povezivanja, CarPlay se automatski otvara nakon kratkog vremena čekanja sa uobičajenim Apple korisničkim interfejsom (poznate aplikacije i ikone). Imajte na umu da su moguće samo aplikacije koje je Apple odobrio za CarPlai (npr. muzička biblioteka, telefon, poruke, audio knjige). Sertifikovane aplikacije treće strane su trenutno Spotify, WhatsApp i Google Maps.
 5. U zavisnosti od modela i opreme, aplikacijama i funkcijama se može upravljati pomoću kontrola/dugmadi i tastera, infotainment ekrana osetljivog na dodir na kontrolnoj tabli ili vrlo jednostavno putem glasovne komande (Apple Siri).
 6. Apple Home dugme se nalazi u donjem levom uglu ekrana i omogućava vam da se vratite direktno u početni meni kratkim pritiskom na bilo koju funkciju/aplikaciju, kao i obično na Apple uređajima.
 7. Držeći pritisnut, možete aktivirati Siri glasovnu komandu. Važno: Kada otvarate neke aplikacije, Siri se automatski aktivira iz bezbednosnih razloga (npr. Poruke, Mape i telefon). Ako se reprodukuje muzika ili radio, Siri će takođe automatski smanjiti jačinu zvuka tokom prenosa glasa.

  Od ažuriranja softvera za iOS 14, takođe imate opciju da podesite boju pozadine CarPlay izgleda na ekranu za informacije i zabavu vašeg Audija. Da biste to uradili, postupite na sledeći način: U CarPlay start meniju dodirnite „Podešavanja“ → „Pozadina“ i izaberite boju po svom izboru. Slika za pregled menija Start sa novom pozadinom će se tada pojaviti na ekranu. Sačuvajte ovo podešavanje klikom na „Sačuvaj“. Klikom na "Otkaži", vratićete se na izbor boje.

 

Problemi koji nastaju : Apple Carplay u Audiju, uključuje rešenja i restartovanje

Problemi: Za neke CarPlay funkcije (npr. Mape ili WhatsApp) potrebna vam je internet veza koja je što brža i konstantna, tako da rade glatko i bez smetnji. U ovom slučaju, vaš iPhone deluje kao računar sa mobilnim podacima.

U zavisnosti od modela i varijante opreme vašeg Audija, pristup mreži je moguć i preko integrisane WLAN pristupne tačke koristeći eSIM (Audi connect). Imajte na umu da je za ovo obično potrebna kupovina paketa/pretplate!

Kada koristite kontrolu glasom preko Siri-a, neke funkcije mogu i dalje imati male greške ili nesporazume. Međutim, uzimajući u obzir izvore smetnji i tipičnu saobraćajnu buku, ovo je još uvek unutar normalnog opsega.

Takođe imajte na umu da samo zato što ste kupili najnoviji Audi sa svim mogućim i nezamislivim opcijama ne znači da je Apple Carplay aktivan i funkcionalan. Obratite pažnju na ovu tačku, postoji razlika između posedovanja predopreme (moguće je za Carplay) i stvarne mogućnosti!

 

Kontrolna lista mogućih izvora grešaka pre restartovanja :

 1. Lightning kabal je pravilno povezan na vaš iPhone i Audi (da li je konektor pravilno postavljen u utičnicu za punjenje iPhone-a i u Audi USB slot?)
 2. Moguće oštećenje kabla (npr. izlizane ili otvorene površine izolacije usled prekomernog savijanja ili lomljenja kabla)
 3. Lightning utikač vašeg iPhone-a je možda blokiran (vlak ili mrvice). Možete lako i brzo očistiti utikač tako što ćete ga pažljivo strugati izduženim predmetom (npr. otvaračem za SIM karticu ili iglom).
 4. Bežični CarPlay: Ispravna Bluetooth veza između vašeg iPhone-a i Audija. Proverite status Bluetooth na vašem iPhone-u na sledeći način: „Podešavanja“ → „Bluetooth“ → zeleno dugme (= uključeno) → moji uređaji: na primer „Audi A6 povezan“.
  Često je loš i kratkotrajan USB kabal uzrok problema sa povezivanjem sa CarPlay-om. Preporučujemo sledeći proizvod:

 

USB KABAL LIGHTNING CARPLAY

 

Kako restartovati Carplay u Audiju :

 1. ponovo pokrenite svoj iPhone i Audi (kontakt).
 2. Sada proverite da li je Siri aktiviran na iPhone-u. Da biste to uradili, izaberite sledeće: „Podešavanja“ → „Siri i pretraga“ → „Omogući funkciju „Hej Siri““ (dugme je zeleno) → „Omogući Siri“.
 3. Zatim proverite da li CarPlay nije moguće podrazumevano ograničen na vašem iPhone-u. U slučaju da CarPlay ne prepozna vaš iPhone, postupite na sledeći način: „Podešavanja“ → „Vreme ekrana“ → „Ograničenja“ → „Dozvoljene aplikacije“ → CarPlay omogućen.
 4. Pokrenite svoj Audi MMI infotainment sistem. U zavisnosti od modela i opreme, izaberite dugme "TEL" levo od vašeg obrtnog dugmeta (MMI touch terminal) na centralnoj konzoli → "Traži telefon" → Sada, nakon nekoliko trenutaka, vaš Audi model bi trebalo da se pojavi na lista Bluetooth uređaja na vašem iPhone-u (pogledajte 4. korak gornje kontrolne liste) → Izaberite svoj Audi → Sada bi na ekranu trebalo da zasvetli poruka → Izaberite „Podesite ili uparite“ i pratite preostala uputstva. Imajte na umu: uverite se da se PIN kodovi prikazani na ekranu vašeg Audija i vašeg iPhone-a podudaraju!

 

POSETITE NAŠU ONLINE PRODAVNICU

Svi naši moduli su plug&play i omogućavaju vam da koristite IOS interfejs na originalnom ekranu. Bilo da imate Audi ili drugu marku, imamo rešenje za vas!

A ako imate originalni žičani Apple Carplay, odnosno povezivanjem USB kabla. Imamo rešenje da iskoristimo bežični Apple Carplay jednostavnim uključivanjem našeg bežičnog adaptera!