-10% sa promo kod : ANDROID10

Ko je izumeo Carplay?

Ko je izumeo Carplay?

Ko je izumeo Carplay?

 

APPLE CARPLAY POČETAK

CarPlay je prvi put najavljen na Svetskoj konferenciji za programere 2013. godine zajedno sa iOS 7 pod nazivom „iOS in the Car“. U to vreme je opisan kao iOS integrisan sa navigacionim sistemom automobila, a nekoliko početnih partnera najavljeno je za 2014. godinu, uključujući Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevy, Kia i Hyundai.

U julu 2013. Tim Cook nazvao je iOS u automobilu „delom ekosistema“ što je za Apple bilo „ključna tačka“, ali kada je iOS 7 pokrenut u septembru 2013. godine, iOS u automobilu nije bio uključen.

Umesto toga, mnoga vozila iz 2014. bila su opremljena funkcijom nazvanom „Siri„ Eyes Free ““, prethodnicom CarPlay-a koja je vlasnicima iPhone-a omogućavala interakciju sa njihovim uređajima bez potrebe da gledaju u ekran. Sa Siri "Eyes Free", jednostavnim pritiskom na dugme u automobilu aktivira se Siri, omogućavajući korisniku da prenosi komande. Međutim, nije bilo integracije sa ekranom komandne table.

Zvanična najava iOS-a u automobilu konačno se dogodila nekoliko meseci kasnije, u martu 2014. godine, na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, gde je predstavljen pod nazivom „CarPlay“.

Apple je najavio CarPlay sa nekoliko slavnih partnera, kao što su BMW, Ford, GM, Honda, Hyundai, Kia, Nissan i drugi. Mnogi od ovih proizvođača prvobitno su planirali da lansiraju CarPlay vozila 2014. godine, ali kašnjenja su pokrenula lansiranje na 2015. i 2016. Dugo vremena Ferrari je bio jedini proizvođač koji je ponudio CarPlay vozilo, ali podrška je postala široko rasprostranjena počev od leta 2015.

 

CARPLAY DANAS

Danas se Carplay aplikacije nastavljaju razvijati i spadaju u četiri kategorije:

Audio: Oni uglavnom pružaju audio sadržaj, poput muzike ili podcastova. Primeri uključuju Audible, iHeartRadio, QQ Music, Spotify i Overcast.

Navigacija: Detaljno navođenje, uključujući pronalaženje tačaka od interesa i navigaciju do odredišta, funkcije koje su uvedene u iOS 12. Primeri: AutoNavi, Google Maps, Waze, TomTom i iCoyote.

Proizvođač automobila: Uvedene u iOS 9, ove aplikacije koje su dizajnirali proizvođači automobila omogućavaju korisniku da kontroliše funkcije specifične za vozilo, poput klima uređaja, nivoa goriva ili radija putem CarPlay-a.

Razmena poruka / glas preko IP-a (VoIP): Omogućava korisnicima da slušaju nove poruke i odgovaraju diktatom u audio samo interfejsu, a uvedena je u iOS 10. Aplikacije za razmenu poruka na CarPlay-u integrišu se sa podrškom Siri nezavisnih proizvođača (poznata kao SiriKit) , dok se VoIP aplikacije integrišu sa iOS interfejsom poziva pomoću Bluetooth-a.

Ako želite da pronađete CarPlay jedinicu za svoje vozilo, ne zaboravite da posetite našu web stranicu: Povoljne-navigacije.com