Ko je izumeo Carplay?

Ko je izumeo Carplay?

Ko je izumeo Carplay?

 

APPLE CARPLAY POČETAK

CarPlay je prvi put najavljen na Svetskoj konferenciji za programere 2013. godine zajedno sa iOS 7 pod nazivom „iOS in the Car“. U to vreme je opisan kao iOS integrisan sa navigacionim sistemom automobila, a nekoliko početnih partnera najavljeno je za 2014. godinu, uključujući Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevy, Kia i Hyundai.

U julu 2013. Tim Cook nazvao je iOS u automobilu „delom ekosistema“ što je za Apple bilo „ključna tačka“, ali kada je iOS 7 pokrenut u septembru 2013. godine, iOS u automobilu nije bio uključen.

Umesto toga, mnoga vozila iz 2014. bila su opremljena funkcijom nazvanom „Siri„ Eyes Free ““, prethodnicom CarPlay-a koja je vlasnicima iPhone-a omogućavala interakciju sa njihovim uređajima bez potrebe da gledaju u ekran. Sa Siri "Eyes Free", jednostavnim pritiskom na dugme u automobilu aktivira se Siri, omogućavajući korisniku da prenosi komande. Međutim, nije bilo integracije sa ekranom komandne table.

Zvanična najava iOS-a u automobilu konačno se dogodila nekoliko meseci kasnije, u martu 2014. godine, na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, gde je predstavljen pod nazivom „CarPlay“.

Apple je najavio CarPlay sa nekoliko slavnih partnera, kao što su BMW, Ford, GM, Honda, Hyundai, Kia, Nissan i drugi. Mnogi od ovih proizvođača prvobitno su planirali da lansiraju CarPlay vozila 2014. godine, ali kašnjenja su pokrenula lansiranje na 2015. i 2016. Dugo vremena Ferrari je bio jedini proizvođač koji je ponudio CarPlay vozilo, ali podrška je postala široko rasprostranjena počev od leta 2015.

 

CARPLAY DANAS

Danas se Carplay aplikacije nastavljaju razvijati i spadaju u četiri kategorije:

Audio: Oni uglavnom pružaju audio sadržaj, poput muzike ili podcastova. Primeri uključuju Audible, iHeartRadio, QQ Music, Spotify i Overcast.

Navigacija: Detaljno navođenje, uključujući pronalaženje tačaka od interesa i navigaciju do odredišta, funkcije koje su uvedene u iOS 12. Primeri: AutoNavi, Google Maps, Waze, TomTom i iCoyote.

Proizvođač automobila: Uvedene u iOS 9, ove aplikacije koje su dizajnirali proizvođači automobila omogućavaju korisniku da kontroliše funkcije specifične za vozilo, poput klima uređaja, nivoa goriva ili radija putem CarPlay-a.

Razmena poruka / glas preko IP-a (VoIP): Omogućava korisnicima da slušaju nove poruke i odgovaraju diktatom u audio samo interfejsu, a uvedena je u iOS 10. Aplikacije za razmenu poruka na CarPlay-u integrišu se sa podrškom Siri nezavisnih proizvođača (poznata kao SiriKit) , dok se VoIP aplikacije integrišu sa iOS interfejsom poziva pomoću Bluetooth-a.

Ako želite da pronađete CarPlay jedinicu za svoje vozilo, ne zaboravite da posetite našu web stranicu: Povoljne-navigacije.com