Kako instalirati Waze na Apple Carplay?

Kako instalirati Waze na Apple Carplay?

Kako instalirati Waze na Apple Carplay? (samo treba da instalirate Waze aplikaciju na svoj iPhone, a zatim će se pojaviti na Carplay-u)

Kada je lansiran 2014. godine, Carplay nije ponudio svojim korisnicima aplikacije za satelitsku navigaciju. Korisnici su tada bili primorani da se oslone na Apple Maps, manje-više nekompletnu uslugu. Tek 2018. godine Waze se pojavio na Apple Carplay-u. Danas je to jedna od najboljih aplikacija za satelitsku navigaciju dostupnih na pametnim telefonima. Waze prenosi praktične informacije u realnom vremenu o uslovima u saobraćaju, putevima, oblastima nezgoda, saobraćajnim gužvama, policijskim proverama, itd. Saznajte kako da instalirate Waze na Carplay čitajući sledeće redove.

 

ŠTA RADI APLIKACIJA WAZE?

Aplikacija Waze podržava Apple Maps na sistemu Carplay. Njegova posebnost je u tome što se zasniva na podršci zajednice korisnika interneta pod nazivom Wazers. Ovaj način rada se zove Crowdsourcing.

Waze ima sistem glasovnih komandi za poboljšanje koncentracije. Predstavlja najbolju alternativu Google mapama i Apple mapama. Sa veoma urednim dizajnom, nudi mnoge funkcije zasnovane na njegovoj veoma aktivnoj zajednici. Drugim rečima, kvalitet vaše rute zavisi od informacija prikupljenih o saobraćaju.

Waze vam pomaže da uštedite vreme i gorivo tako što trenutno izračunava svoju rutu. Pomoću ove aplikacije možete uživati u svom audio plejeru slušajući podkastove ili muziku preko Carplay-a.

 

Uslovi koje treba ispuniti pre instaliranja Waze na Carplay

Važno je pre svega navesti da Carplay ne podržavaju svi modeli automobila. Takođe, neophodno je imati iPhone sa najmanje ažuriranim iOS 12.

Zatim, vaš automobil mora da bude jedan od sledećih brendova: Volkswagen, Opel, Suzuki, Ford, Chevrolet, Land Rover, Honda, Subaru, Peugeot, Nissan, Citroen, Mercedes, Audi, Jaguar, Seat, Fiat, Ferrari, Škoda , Mitsubishi, Volvo, Hyundai ili KIA. Pored toga, postoje neki automobili koji imaju samo Carplay kao opciju. U slučaju da nemate automobil ovih marki, moraćete da kupite novu kompatibilnu navigaciju.

 

KORACI ZA INSTALIRANJE WAZE NA CARPLAY

Kada su gore navedeni uslovi ispunjeni, moraćete da sledite sledeće korake:

- Pomoću USB kabla povežite svoj iPhone sa Apple Carplay navigacijom. Ako vaše vozilo ima Carplay bežičnu vezu, moraćete da koristite Wi-Fi ili Bluetooth za povezivanje;

- Na volanu vašeg vozila pronađite dugme za glasovnu kontrolu. Držite ga da biste uspostavili bežičnu vezu;

- Aktivirajte Wi-Fi ili Bluetooth na svom iPhone-u. Zatim pratite putanju: podešavanja - opšte - Carplay - izaberite svoj automobil;

- Da biste pokrenuli Waze nakon što je veza uspostavljena, dodirnite ikonu aplikacije u Carplay meniju;

- Waze će tada biti prikazan na Carplay sistemu. Dodatne konfiguracije će tada morati da se urade preko kontrolne table.

 

KORISTITE WAZE NA CARPLAY : KAKO TO DA URADITE?

Nakon što povežete iPhone i vozilo, možete početi da koristite Waze sa Carplay-om. Postoje dva načina da se ovo uradi. Koristeći glasovnu komandu, moraćete da odredite odredište koristeći sledeće izraze: posao, kuća ili ruta do (navedite lokaciju). Waze takođe nudi mnogo ruta, tako da možete birati. Korišćenjem kontrolne table dok vozilo još nije u pokretu, možete koristiti tastaturu da izaberete rutu. I ovde će vam Waze ponuditi izbor ruta.