iPhone 15 bi kona;no mogao da bude opremljen sa USB-C

iPhone 15 bi kona;no mogao da bude opremljen sa USB-C

iPhone 15 bi kona;no mogao da bude opremljen sa USB-C

Godinama se spekuliše o tome da li će ili kada Apple prebaciti iPhone sa Lightning na USB-C. Dok javno mnjenje ima tendenciju da misli da se to nikada neće dogoditi, pouzdani izvori kažu da bi se to moglo pojaviti za „iPhone 15“ sledeće godine.

 

INFO ILI INTOX

Već imamo čvrste informacije da ovogodišnji iPhonei neće preći na USB-C, ali s obzirom na to da je EU pod sve većim pritiskom da zahteva da sva elektronika pređe na univerzalni standard punjenja, Apple možda zaista nema izbora.

Uvek smo mislili da će Apple ukloniti sve portove pre nego što pređe na USB-C. To bi svakako ispunilo zahteve EU. Ovo bi svakako ispunilo zahteve EU, jer bi prelazak na bežično punjenje umesto na portove bio sjajan, ali tajming možda nije na strani Apple-a.

Iako MagSafe tehnologija ima veliki potencijal i nesumnjivo je Apple-ov budući plan, pošteno je reći da svet nije spreman za iPhone bez porta.

 

BEŽIČNO PUNJENJE

Na kraju krajeva, iako Apple već pokriva bežično punjenje, ovo je samo deo toga. Najveća prepreka uklanjanju svih portova ostaje CarPlay. Iako su bežični CarPlay sistemi stekli popularnost poslednjih godina, još uvek su daleko od široko rasprostranjene. Problem nije u tome što se proizvođači automobila zadržavaju, već u tome što Bluetooth nije dovoljno brz da podrži CarPlay, a vozilima je potreban ugrađeni Wi-Fi. Međutim, Wi-Fi još uvek nije uključen kao standardna oprema u većini vozila.

Apple ima nekoliko načina da reši ovaj problem, ali većina njih je prilično glomazna i nije baš pogodna za potrošače. Na primer, kreiranje MagSafe CarPlay adaptera ili Wi-Fi CarPlay adaptera bi zahtevalo od kupaca da kupe dodatnu opremu za tradicionalno standardne funkcije.

Iako se Apple ne plaši uklanjanja portova kada je to zgodno, ima tendenciju da pristupa donekle oprezno. Otprilike u vreme kada je Apple objavio prve AirPods, 3,5 mm port za iPhone 7 je uklonjen i bežične slušalice su već postajale sve popularnije. Apple je takođe dizajnirao adapter od 3,5 mm na Lightning koji je dovoljno jeftin da bi Apple mogao da uključi jedan u svaku kutiju kako bi rešio probleme korisnika.

Međutim, novi evropski propisi će primorati Apple da preduzme akciju. Moraće da se reši Lightning porta na ovaj ili onaj način, bilo da koristi MagSafe ili USB-C. Apple možda neće biti primoran da unese izmene do 2024. godine, ali izdavanje iPhone-a 15 sledeće jeseni će ga opasno približiti tom roku.

Bežični CarPlay tek treba da dostigne isti nivo upotrebe. Poklanjanje besplatnog MagSafe adaptera za CarPlay sa svakim iPhone-om moglo bi naštetiti Apple-u čak i više nego odustajanje koje prikuplja od partnera za proizvodnju dodataka za iPhone koji koriste Lightning port.

Dakle, imajući sve to na umu, vredi ozbiljnije shvatiti najnovije otkriće veterana analitičara Ming-Chi Koua. Prema Kuou, iPhone-i iz 2023. će napustiti Lightning port i preći na USB-C.

Ovo bi takođe trebalo da poboljša brzinu prenosa i punjenja, primetio je Kuo, ali vredi napomenuti da ova poboljšanja ne zahtevaju prelazak na USB-C. iPhone 13 Pro Max već može da puni do 27 V preko Lightning porta, a Apple-ov izbor da ograniči Lightning port iPhone-a na USB 2.0 brzine je upravo to - opcija.

Pre nego što je Apple prešao na USB-C, stariji iPad Pro modeli podržavali su USB 3.0 brzine prenosa preko Lightning-a bez problema. Apple čak prodaje adaptere za Lightning na USB 3 kamere kako bi iskoristio ove brzine. Uprkos reči „kamera“ u nazivu, USB-A konektor se može koristiti sa bilo kojim kompatibilnim USB uređajem, od tastatura i muzičkih dodataka do fleš diskova i eksternih čvrstih diskova.

Kao analitičar lanca snabdevanja, Kuoove informacije potiču od Apple-ovih dobavljača i stoga ne mogu direktno ukazati na Apple-ove planove. Međutim, sa brojem iPhone uređaja koji se proizvode svake godine, prelazak na USB-C će primorati Apple da značajno poveća broj komponenti potrebnih za podršku novom portu, što je trend koji se ne smije propustiti.