Carplay u Tesli

Carplay u Tesli

Carplay u Tesli

Tesla trenutno ne nudi uslugu CarPlay-a. Razgovaraćemo o tome šta je to, šta bi moglo pružiti i problemima koji bi mogli usporiti ili sprečiti njegovu primenu. Tesla nikada nije izjavio da li će CarPlay biti dostupan u budućnosti i nijedan od ovih članaka nije zasnovan na bilo kakvom internom znanju o Teslinim projektima.

 

POZADINA

CarPlay je lansiran u martu 2014. godine, a dostupan je za jedan automobil krajem 2014. i još nekoliko za 2015. CarPlay radi sa vlasničkim Lightning konektorom. U budućnosti, CarPlay bi takođe mogao da radi na svim platformama sa WiFi-jem (bežični CarPlay). CarPlay podržava samo iPhone 5 i novije verzije.

Implementaciju uglavnom izvodi mali broj nezavisnih OEM proizvođača specijalizovanih za istraživanje i razvoj koji prodaju informaciono-zabavni sistem velikim proizvođačima automobila.

 

MOGUĆI PROBLEMI IMPLEMENTACIJE (IZVRŠENJA)

 

Pravni

Proizvođač automobila može biti u opasnosti ako aplikacija učini nešto pogrešno. Primeri uključuju treperenje ometajućeg crveno / crnog ekrana, prikazivanje pornografije ili reklama. Ovo može biti dovoljno uznemirujuće da izazove nesreću. Ne mislimo da je ovo veliki problem i moglo bi se rešiti upozorenjem da je upotreba aplikacija odgovornost vlasnika i da Tesla ne validira aplikacije.

 

Licence

Apple zahteva od proizvođača da plaćaju i licenciraju CarPlay tehnologiju. Takođe se mogu tražiti razne patentne licence, ali one su verovatno deo Appleove licence.
Umnožavanje - mnoge funkcije dupliraju postojeću Teslinu funkcionalnost. Nije jasno mogu li se ukloniti ili ih treba uključiti. Neki su očigledno bolji od Tesle, dok su drugi ekvivalentni. Ako su duplikati uključeni, to pruža zbunjujući skup različitih interfejsa i otežava dokumentaciju. Ipak, često je bolje imati više izbora - korisnici mogu da biraju ono što im više odgovara (Teslin interfejs ili Apple Carplay interfejs).

 

Softver

Trenutno nije jasno koliko rada (vremena) je potrebno za implementaciju CarPlay-a, jer interfejsi nisu javni. Mislimo da nije zanemarljiv ali ni ogroman. Možda od 2 do 4 godine u pogledu razvoja softvera. Dodatni inženjering  je takođe potreban da bi se podržale promene koje će Apple proizvesti u budućnosti.

 

ALTERNATIVE

Trenutno iPhoneom mogu da upravljaju Teslina vozila putem Bluetooth veze za telefonske pozive, kontakte, kalendar i muziku. Siri se takođe danas može koristiti sa iPhone-ovim mikrofonom.

Apple-ov MirrorLink reprodukuje telefon na informativno-zabavnom ekranu, pružajući puni pristup svim aplikacijama telefona (ne ograničeni CarPlay paket). Tesla je rekao da softver možda ima mogućnost ogledala. Čini se da neki vlasnici Apple-a misle da je ovo neadekvatno rešenje i da bi radije bili ograničeni na CarPlay aplikacije. Dok ne vidimo primenu Tesle, nije jasno da li će biti bolja ili gora od CarPlay-a.

Neki korisnici takođe dodaju podršku za iPhone komandnu tablu, tako da sada imaju puni pristup iPhoneu. Iako funkcionalno, nije tako lepo kao integrisano rešenje kao gigantski ekran Tesle.

Naše Carplay bežične proizvode možete pronaći klikom OVDE