Carplay u 2022

Carplay u 2022

Carplay u 2022

Od skoro početka iPod-a, Apple eksperimentiše sa povezivanjem svojih mobilnih uređaja sa ugrađenim sistemima. U 2014, stvaranjem IOS 7.1 i iPhone 5, kompanija sa sedištem u Kupertinu doživela je veliki podsticaj. Kako se pametni telefon uglavnom koristi za GPS, cilj je bio da se vozačima omogući siguran pristup osnovnoj funkcionalnosti iPhone-a. I tako je nastao CarPlay.

 

ŠTA JE CARPLAY?

CarPlay je Apple-ov sistem koji dozvoljava određenim aplikacijama specifičnim za iPhone da se reprodukuju sa kontrolnog ekrana vašeg automobila. To je prilagodljiva alatka koja vam pomaže da proveravate poruke i odgovarate na njih, slušate muziku, vozite i još mnogo toga. I sve to bez ometanja glasovnog asistenta i/ili interfejsa za vožnju. Saznajte sve što treba da znate o CarPlay-u u sledećim redovima, čak i ako vaš automobil još uvek nema ekran za informacije i zabavu (opciona dodatna oprema).

CarPlay je dostupan i za poprodajne uređaje, tako da ga možete koristiti u starijim vozilima koja inače ne bi bila prikladna. Dostupni su od većine vrhunskih audio brendova kao što su Alpine, Blackpunkt, Clarion, JVC, Kenwood, Pioneer ili Sony. Postoje i uređaji koji se mogu pričvrstiti na vizir za sunce kacige vašeg vozila, tako da vam je CarPlay ekran u vidnom polju.

 

KAKO MOŽETE AKTVIRATI CARPLAY?

CarPlay je ugrađen u iOS. To znači da ne morate da instalirate posebnu aplikaciju na svoj iPhone da bi funkcionisala. Ako vaš medijski interfejs i iPhone podržavaju CarPlay, sve što treba da uradite je da uključite uređaj u USB utičnicu u automobilu da bi funkcija postala dostupna. Korisnik tada jednostavno treba da potvrdi funkciju CarPlay na ekranu automobila ili, ako je primenljivo, na svom telefonu.

Od iOS 9 (2015), CarPlay takođe radi bežično, što znači da nema fizičke veze između iPhone-a i vašeg automobila. Međutim, još uvek nema mnogo vozila sa ovom sposobnošću i nema zvaničnog puta na listi. Takođe, jedan uređaj u istom automobilu može biti kompatibilan sa CarPlay bežično, dok drugi nije. Dovoljna je činjenica da licencu izdaje proizvođač multimedijalnog uređaja, a integrisani sistem varira u zavisnosti od modela, tako da funkcija nije dostupna širom sveta. To je slučaj sa Hyundai Tucson, na primer.

 

KAKVA JE INTERAKCIJA SA CARPLAY-om?

CarPlay se može kontrolisati na dva načina: preko ekrana ili glasovnim komandama. Interakcija direktnim dodirivanjem ekrana je najprirodnija i najsličnija načinu na koji se pametni telefoni koriste u svakodnevnom životu. Sa CarPlay-om, interakcija sa ekranom je namerno svedena na minimum. Dugmad su uvećana tako da ih možete koristiti sa malo pažnje.

Takođe možete da koristite Siri glasovni asistent za kontrolu CarPlay-a. Samo izgovorite uobičajenu frazu „Reci Siri“, a zatim dodajte željenu komandu, kao što je „Pošalji tati poruku“ ili „Želim da idem kući“. Siri možete aktivirati i pritiskom na dugme za glasovnu komandu u vozilu, koje se obično nalazi na volanu. Sve što treba da uradite je da pitate.

Imajte na umu da kada aktivirate CarPlay, fizička dugmad se automatski dodeljuju glasovnoj kontroli vozila i telefonu. Međutim, glasovne funkcije vozila su obično još uvek dostupne. U ovom slučaju, jednostavno pritisnite kratko da biste pristupili glasovnom asistentu ugrađenom u vozilo i pritisnite i držite da biste pristupili Siri.

 

KOJE APLIKACIJE SU KOMPATIBILNE SA CARPLAY?

Teško je pronaći sveobuhvatnu listu aplikacija koje se mogu igrati sa CarPlay-om. Međutim, postoji nekoliko kategorija aplikacija koje možete da koristite. S jedne strane, tu su prilagođene aplikacije koje su već prisutne na vašem iPhone-u: telefon i poruke, kao i muzika, podkasti, audio knjige, kalendar i naravno Mape.

U zavisnosti od marke vašeg automobila, aplikacija je podrazumevano instalirana i ima funkcije koje želite. U kategoriji audio strimovanja možete da instalirate Spotify, Tidal, Amazon Music, Radio, Indes Radios, Overcast, Audible i mnoge druge aplikacije. U kategoriji Navigacija dostupna je većina referentnih aplikacija: Waze, Coyote, TomTom, HERE WeGo. WhatsApp, Telegram ili Line su alternative Apple-ovim aplikacijama za razmenu trenutnih poruka (SMS i iMessages).

Ova lista je daleko od toga da bude konačna. Postoje aplikacije koje se odnose na produktivnost kao što je Microsoft Teams za upravljanje konferencijskim pozivima iz taksija ili za upravljanje iznajmljivanjem automobila (Virtuo ...). Od iOS 14, CarPlay je takođe otvoren za aplikacije za upravljanje parkiranjem ili naručivanje obroka, ali za sada je nekoliko njih kompatibilno.

 

MOGU LI DA SE PRILAGOĐAVAJU IZGLED I UPOTREBA CARPLAY?

Da, CarPlay vam omogućava da birate između nekoliko pozadina koje automatski prelaze između svetlih i tamnih boja na osnovu izbora korisnika. Da biste to uradili, podesite opcije prikaza u aplikaciji „CarPlay Settings“, a zatim podesite opciju „Background“ na ekranu vozila.

Takođe možete odabrati koje će se aplikacije prikazivati na ekranu svakog vozila. Na primer, u porodičnom automobilu sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, nema smisla puniti ekran aplikacijama ABRP i Plug-Share, dok će ove aplikacije biti važne u električnim automobilima.

Da biste to uradili, idite na svoj iPhone na Podešavanja > Opšte > CarPlay i izaberite relevantno vozilo. Kada završite, dodirnite dugme „Prilagodi“. Pojaviće se lista kompatibilnih instaliranih aplikacija. Dodirnite ikonu „-“ pored aplikacije da biste je uklonili sa ekrana vozila i ikonu „+“ da biste je dodali.

Takođe možete da promenite redosled pojavljivanja aplikacija. Jednostavno prevucite svaku aplikaciju iznad ili ispod druge da biste odredili njenu poziciju na ekranu. Broj aplikacija na svakom ekranu zavisi od veličine i formata ekrana vašeg vozila.

 

DA LI JE MOGUĆE PRIKAZATI VIŠE OD JEDNE APLIKACIJE NA EKRANU CARPLAY-a?

Počevši od iOS 13, CarPlay nudi režim kontrolne table koji deli ekran na tri oblasti, od kojih je svaka povezana sa aplikacijom. U ovom režimu, ekran aplikacije za navigaciju (Mape, Waze, itd.) se prikazuje sa leve strane, a informacije o medijskoj datoteci koja se reprodukuje su prikazane u donjem desnom uglu. U gornjem desnom uglu je mali baner sa kalendarom, gde možete da predložite predstojeće sastanke ili Siri-ine predloge za vaše redovne ili planirane aktivnosti (npr. put do vašeg sledećeg mesta sastanka). Da biste izabrali između menija kalendara i Siri menija, idite na aplikaciju „CarPlay Settings“ i uključite ili isključite „Suggestions“ na kontrolnoj tabli.

Imajte na umu da jednu aplikaciju možete pokrenuti na CarPlay-u, a drugu na svom iPhone-u. Na primer, moguće je kombinovati navigaciju u aplikaciji Mape na ekranu vozila sa aplikacijom za pomoć vozaču Coyote na iPhone-u.

 

ŠTA NE MOŽETE UČINITI SA CARPLAY-om?

Iz očiglednih bezbednosnih razloga, CarPlay ne dozvoljava gledanje video datoteka ili fotografija tokom vožnje. Ono što je manje lako razumeti je da to nije moguće kada automobil miruje, na primer kada je motor ugašen.

Takođe nije moguće koristiti društvene medije poput Twitera i Fejsbuka, čitati web stranice ili pisani sadržaj poput e-pošte. Takođe ne možete da igrate video igrice.

Međutim, postoje načini da se zaobiđu ova ograničenja, a da biste to uradili, iPhone mora biti jailbreak. Ovo je moguće samo za određene verzije iOS-a, ali u svakom slučaju nije dobra ideja da čitate e-poštu ili Facebook dok vozite.

 

KOJI JE RAZVOJ REZERVISAN ZA CARPLAY U 2022?

Moći ćete da izvršite više kontrola sa iPhone-om. Apple želi da korisnicima CarPlay-a pruži mogućnost da kontrolišu klimu, podese svoje sedište ili pristupe električnom meraču. Apple želi da nametne svoj interfejs proizvođačima automobila.

Googl je postigao sporazume sa brojnim proizvođačima automobila, uključujući Polestar, Ford, Hondu i General motors, da ukine ograničenje i uvede Android vozila kao osnovu za korisnički interfejs. Apple takođe radi na partnerstvima kako bi postigao veći napredak od Googla. S druge strane, proizvođači automobila možda neće želeti da daju ključeve svojih interfejsa Apple-u.

Bloomberg veruje da bi Apple-ov CarPlay sistem mogao biti razvijen slično Apple-ovom HomeKit sistemu, sa veoma naprednim funkcijama i specifičnim API-jima. Ako ovaj projekat ugleda svetlost dana, CarPlay će biti najnapredniji operativni sistem za automobile i dodaće nove funkcije iPhone-u. Neke proizvođače je Apple već uverio. Neki automobili nemačkog giganta BMW već se mogu otključati iPhone-om ili Apple Watch-om.