Apple Carplay na Huawei

Apple Carplay na Huawei

Apple Carplay na Huawei

Da li možemo da imamo CarPlay na Huawei mobilnom uređaju? Odgovor je ne! Zbod sumnje da je američka vlada „špijunirala“, kineski brend je izgubio Google-ovu privremenu licencu i više ne sarađuje sa firmom Mountain View. Drugim rečima, Huawei pametni telefoni nemaju koristi od Google Mobiles Services. Ali šta je sa CarPlay?

 

NEMA CARPLAY-a NA HUAWEI

Na Huawei pametnim telefonima korisnici bar trenutno ne mogu da instaliraju CarPlaiy. Zašto je to tako? Jer kineski brend više ne sarađuje sa američkim kompanijama, uključujući Apple. Ali prema informacijama koje kruže mrežom, situacija će se poboljšati u narednom periodu.

Podsećanja radi, CarPlay je oprema velikom broju modela glavnih proizvođača automobila. Pored toga, Apple-ov ugrađeni sistem sve više cene vozači, i to nije uzalud. Funkcionalnosti koje nudi tehnologija koju je razvila kalifornijska firma nikoga ne ostavljaju ravnodušnim!

Kineski brend je 2020. godine lansirao sopstveni sistem na bordu kako više ne bi zavisio od američkih kompanija. Ali prema rečima profesionalaca, teško je naći mesto na tržištu kojim dominiraju CarPlay i Android Auto.

 

HUAWEI SE TAKMIČI SA CARPLAY-om

Čini se da Huawei pokušava da se takmiči sa Apple CarPlay-om. Ali do sada nijedna platforma nije uspela da pobedi američkog giganta. Međutim, kineska marka je postavila svoj ugrađeni sistem: HiCar. Firma želi da bude sve nezavisnija od američkih kompanija.

Međutim, Huawei ne bi mogao da se nametne na evropskom tržištu, ali brend bi mogao da iskoristi svoje kontakte u azijskoj automobilskoj industriji kako bi HiCar postao standardna aplikacija u vozilima azijskih proizvođača.

Imajte na umu da HiCar prenosi interfejs kojim upravlja pametni telefon na infotainment sistem vozila. Podaci se prikazuju na ekranu automobila i čitaju se preko zvučnika. Aplikacija će takođe ponuditi mogućnosti za Apple, to za sad nije potvrđeno.

Za sada na Huawei mobilnim uređajima ne postoji sistem tipa CarPlay ili Android Auto, ali do toga će sigurno doći.