Apple Carplay će moći da kontroliše elemente vašeg vozila

Apple Carplay će moći da kontroliše elemente vašeg vozila

Apple Carplay će moći da kontroliše elemente vašeg vozila

Od svog uvođenja 2016. godine, Apple CarPlaiy se značajno poboljšao u odnosu na podrazumevani korisnički interfejs u ​​većini automobila, ali mnoge naše brige u vezi sa njim i Android Auto-om proizilaze iz njihovih ograničenja. Nove funkcije kao što su podrška za dva ekrana i aplikacije trećih strana kao što su Google mape mogu pomoći, ali veliki deo iskustva u vožnji i dalje postoji van Apple-ove kontrolne table. Mark Gurman je za Rojters izvestio da Appleov projekat „IronHeart“ planira da poveže funkcije poput kontrole klime, pozicioniranja sedišta, pa čak i nekih podešavanja surround zvuka za iPhone.

Google je popunio tu prazninu sklapanjem ugovora sa proizvođačima automobila kao što su Ford, Honda i General Motors da koriste Android Automotive kao osnovu za svoj korisnički interfejs. Prema Rojtersu, iako Appleov plan zahteva učešće proizvođača automobila, on nije onaj koji će obezbediti osnovu za sisteme za informisanje i zabavu poput Android Automotive.

Umesto toga, Reteurs sugeriše da bi to moglo biti slično Apple-ovom HomeKit pametnom kućnom pushu, sa API-jima dostupnim uređajima (u ovom slučaju automobilima) sa različitim nivoima kontrole i podrške za komunikaciju zasnovanu na senzorima. Zanimljivo je da je u iOS-u 15 Apple uklonio nekoliko funkcija iz SiriKit-ovog API-ja, čineći njegovog ponekad razočaravajućeg pomoćnika manje funkcionalnim nego ranije. Ovo uključuje komande koje mogu upravljati tim preciznim podešavanjima na kompatibilnim vozilima, kao što su položaj sedišta, kontrola klime ili audio izvori.

Ako se plan pretvori u stvarno ažuriranje, to bi moglo značiti da različiti automobili imaju različite nivoe podrške za ovu funkciju, od kojih neki koriste CarPlay za prilagođavanje položaja sedišta, a drugi koji ne, ali se mogu konfigurisati prema vašim iPhone preferencijama. klimatske postavke. Kako se u izveštaju ističe, do sada je podrška za CarPlay aplikacije koje je obezbedio proizvođač za pristup ovim detaljnijim podešavanjima kontrole bila ograničena, a samo BMW trenutno podržava Apple CarKey.

Šta to znači za Appleov ne tako tajni projekat automobila, Project Titan? Rojters izveštava da proširenje CarPlay ne prikuplja podatke o automobilima ili korisnicima, tako da koji god projekat Kevin Linč trenutno vodi moraće da prikuplja korisne informacije na druge načine. Sasvim tehnički podvig koji će firma iz Cupertina sigurno znati.