3 stvari koje niste znali o Waze na Androidu i iPhoneu

3 stvari koje niste znali o Waze na Androidu i iPhoneu

3 stvari koje niste znali o Waze na Androidu i iPhoneu

Naravno, korišćenje mobilnog uređaja za navigaciju, slušanje muzike ili razgovor sa kontaktima tokom vožnje ima mnogo smisla, posebno zato što su Google i Apple razvili iskustva optimizovana za automobile za korisnike.

Waze je koristan na mnogo načina, ali u poređenju sa drugim aplikacijama za navigaciju, često je velika razlika sa sistemom izveštavanja koji pokreće zajednica. Na osnovu izveštaja koje šalju drugi korisnici na putu, Waze može da pronađe najbržu rutu do određene destinacije i zatim pruži uputstva o tome kako da stigne do nje.

Generalno, Waze je veoma precizan, posebno zato što koristi podatke o saobraćaju u realnom vremenu prikupljene sa miliona mobilnih telefona.

Koncepti na kojima se zasniva su veoma jednostavni, ali s druge strane, Waze je veoma složen softver. Danas ćemo vam reći tri stvari koje verovatno niste znali o ovoj aplikaciji.

 

MAKSIMALNA UDALJENOST RUTA

Waze je dizajniran za urbanu navigaciju, i iako se ističe na dugim putovanjima, njegova ograničenja su delimično uklonjena, barem za neke korisnike.

Aplikacija može da generiše samo rute do 1.600 kilometara. Drugim rečima, ako želite da krenete na neverovatno dugo putovanje i putujete više od 1.000 kilometara odjednom, Waze ne može da pronađe put do vašeg konačnog odredišta.

U ovom slučaju, rešenje je vrlo jednostavno. Sve što treba da uradite je da pronađete tačku bližu vašoj početnoj tački i odredištu i zamolite Waze da vam da uputstva do te tačke. Kada stignete, samo vratite Waze na konačno odredište ili izaberite drugu tačku ako je rastojanje još uvek preko 1000 km.

Kao što sam rekao, mnogi korisnici su podigli ograničenje, ali s druge strane, imajte na umu da rute preko 1.000 km nisu nužno veoma tačne u smislu podataka. Uslovi u saobraćaju u realnom vremenu se menjaju kako se približavate svom odredištu.

 

ALTERNATIVNE METODE NAVIGACIJE

Pošto je to aplikacija za navigaciju, Waze takođe podržava druge metode postavljanja odredišta.

Ako ste dugogodišnji korisnik Waze-a, verovatno već znate da Waze ima ogromnu bazu podataka lokacija širom sveta. Na kraju krajeva, to je Google aplikacija, što ima mnogo smisla.

Međutim, ako želite da budete precizni na određenoj lokaciji, možete vrlo dobro da koristite geografsku širinu i dužinu ili GPS koordinate, kao u Google mapama. Jednostavno kopirajte i nalepite svoje koordinate u adresnu traku u Waze-u.

Istovremeno, aplikacija takođe omogućava korisnicima da traže raskrsnice ulica, a ne određene adrese.

Da biste to uradili, možete da kopirate i nalepite adresu sa Googla ili ukucate naziv dve ulice razdvojene znakom „i“. Na primer, ako ste u Parizu i želite da odete do raskrsnice 6. avenije i nasumične ulice, jednostavno unesite „6th Avenue and Rue de l'Alsace“, na primer, u Waze adresnu traku.

 

INDIKATOR MAKSIMALNE BRZINE

Ako ste nedavno koristili Waze, verovatno ste primetili da indikator ograničenja brzine ima kružni točkić koji se popunjava kada prekoračite ograničenje brzine.

Prstenovi imaju svoja ograničenja, obično dvostruko veću od zakonske brzine za deo puta koji trenutno vozite. Drugim rečima, ako ste u Beogradu i vozite u stambenoj zoni sa ograničenjem brzine od 20 km/h, maksimalna brzina koju dozvoljava prsten za ograničenje brzine biće 30 km/h.

Pored toga, kada se vozi na putevima bez ograničenja brzine, kao što su neke deonice nemačkih autoputeva, prsten za ograničenje brzine je potpuno onemogućen bez ikakvih ograničenja.